Krämig blomkålssoppa toppad med kuber av smakrik cheddarost.
Innehåller endast 190 kcal/portion.
Jag brukar göra en stor laddning som räcker till 6 portioner, när jag ändå är igång, för soppan går utmärkt att frysa in.
Ingredienser till 6 portioner:
- 1 klick smör
- 1 stor lök, finhackad
- 1 stort blomkålshuvud, i buketter
- 1 potatis, skalad och skuren i bitar
- 7 dl grönsaksfond, egen eller från tärning
- 4 dl mjölk
- salt, peppar
- 100 gram mogen cheddar, i tärningar
Tillagning:
Hetta upp smöret i en stor kastrull. Stek löken , ca 5 minuter. Tillsätt blomkål, potatis, fond, mjölk och krydda med salt och peppar. Koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 30 minuter tills blomkål och potatis är mjuk.
Kör soppan med en stavmixer tills du får en krämig, tjock soppa. Späd med mer mjölk om du vill ha lite tunnare soppa. Toppa soppan med osttärningar precis innan servering.
Soppan håller sig upp till 2 dagar i kylen eller i frysen upp till 1 månad.