Att göra sin egen Bearnaisesås skrämmer många. Tror det beror på att det ibland händer att den skär sig. Något jag tycker händer väldigt sällan och aldrig gjort hittills med detta recept.
Såsen går att servera både varm och kall, passa bara att den inte kokar, då spricker den lätt, så värm på svag värme under omrörning.
Ingredienser till 4 portioner:
- 150 gram smör
- 3 äggulor
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 msk riven eller finhackad gul lök
- 2 krm salt
- ½ krm mald vitpeppar
- 2 msk finhackad färsk persilja
- 2 msk finhackad färsk dragon, eller 1.5 tsk torkad dragon
Tillagning:
Häll äggulor och vinäger i en hög mixerskål.
Smält smöret och låt det börja bubbla men inte ta färg.
Häll det heta smöret i en tunn stråle i skålen under mixning (jag brukar använda mixerstav). Ta inte med bottensatsen.
Smaksätt med lök, salt, peppar, persilja och dragon.
Servera varm eller kall.