Grillad havskatt

Grillad havskatt

Grillad havskatt serverad med klassiska tillbehör som riven pepparrot, skirat smör och citron är en både lättlagad och festlig varmrätt. Jag serverade den med blandade ugnsstekta grönsaker. Kokt potatis är ett mer klassiskt tillbehör och lika gott.

Havskatt är en fisk med ett ganska säreget utseende och e väldigt god matfisk med fast, vitt kött som påminner om marulk. Fast i köttet och därför perfekt att tillaga på grillen eller i grillpanna.
Havskatt kallas och ofta också kotlettfisk eller kattfisk.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 1,5 kg havskattfilé
  • 1 fänkål, spara de gröna vipporna till garnering
  • 4 morötter, gärna blandade färger
  • 1 rödlök
  • 3 palsternacka
  • 4 potatis
  • salt, peppar
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 citron, skivad
  • 150 gram smör
  • 1 färsk pepparrot, riven

Tillagning:

Värm ugnen till 225 grader.
Skala och dela potatis samt resten av grönsakerna och lägg dem i en ugnsfast form. Häll på olivolja, några kvistar timjan och salta och peppar. Blanda runt ordentligt och tillaga mitt i ugnen ca 25 minuter. Rör om efter halva tiden.

Filea, skinna och dela fiskfiléerna i portionsbitar. Salta och peppra på båda sidor. Smält lite av smöret i en grillpanna och grilla fisken tills den är ca 50 grader i mitten. Eller tillaga fisken, penslad med lite smält smör, på grillen.

Smält smöret på ganska hög värme i en kastrull. Låt smöret bubbla upp ordentligt.. Efter 2–3 min börjar smöret färgas gyllenbrunt. Ta kastrullen åt sidan när smöret blir stilla och doftar nötigt. Ta bort skummet med en sked och häll det brynta smöret i en kanna utan att bottensatsen följer med. Servera genast fisken, garnerad med fänkålsvippor, tillsammans med de ugnsstekta grönsakerna, riven pepparrot, skirat smör och citron.

Grillad havskatt

Fler rätter med havstema hittar du HÄR