Helstekt ryggbiff av hjort

Även om viltkött inte, i egentlig mening, kan kallas ekologisk har den ju alla de fördelar som ekologiskt producerad mat har – och lite till! Det är en av anledningarna till att jag tycker så mycket om vilt. Sen är det ju sååå gott också!


Riktig söndagsmiddag! En hel bit ryggbiff tillagad på låg ugnsvärme. Detta receptet går utmärkt att använda även till andra köttslag än hjort. Tillbehören går ju att variera efter det som finns i säsong och vad man tycker om. Jag serverade ryggbiffen med kokt mandelpotatis, murkelsås och smörslungad brysselkål med parmesan och en klick svartvinbärs gelé. Riktigt gott!

Ingredienser till 4-6 personer:
  • 1 kg ryggbiff i bit
  • Smör
  • Rapsolja
  • 1 kg mandelpotatis
  • ½ kg brysselkål
  • 50 gram parmesan, riven
  • Salt, svartpeppar
  • Gelé, valfri sort

Marinad:

  • 2 dl rött vin
  • ½ dl kinesisk soja
  • 1 dl neutral olja
  • 2-3 kvistar färsk rosmarin, hälften finhackade
  • 2-3 kvistar färsk dragon, hälften finhackade
  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn, krossade

Tillagning:

Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Putsa köttet och låt marinera  helst ett dygn.

Värm ugnen till 150 grader. Ta köttet ur marinaden och torka av det lite. Krydda med salt och peppar runt om. Bryn sen i smör och olja runt om. Lägg över i en ugnsfast form, gärna tillsammans med de hela örtkvistarna från marinaden. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen når 57 grader, då är köttet medium.

Låt sen köttet vila 10-15 minuter, i aluminiumfolie, innan du skär upp det. Tänk på att köttets temperatur ökar ca 2 grader under denna tid, så vill du ha det medium rare bör du ta ut köttet innan det når 57 grader.
Medan köttet står i ugnen kokar du potatis. Koka även brysselkål så den fortfarande har tuggmotstånd och stek sen halverade i smör, salta peppra och strö på riven parmesanost.

Servera köttet i skivor med kokt potatis, brysselkålen, gelé och ev. murkelsås och ugnsstekta tomater. Om du tänker servera murkelsås så tillaga den med fördel i samma panna som du bryner köttet i, så du får med alla goda smaker som stannar kvar i pannan, och späd gärna såsen med köttsaften som bildas under tillagningen av köttet.

HÄR hittar du recept på en god hjortgryta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.