Man kan använda vilket köttslag som helst till denna rätt egentligen. Men jag har ganska mycket hjortkött i min frys och tycker det är trevligt att variera smakerna lite. Viltkött är ju dessutom både klimatsmart och magert.
Låt gärna köttet mariner ett dygn, eller i alla fall över natten, för att få riktigt god smak. Speciellt hjortstek kan ibland ha en bismak som i alla fall inte jag uppskattar.
Ingredienser till ca 6 portioner:
- 1 hjort- eller annan stek
- 1 stor morot, i bitar
- ½ purjolök, i bitar
- 2 vitlöksklyftor, krossade
- 3-4 lagerblad
- 10 torkade enbär, lätt krossade
- 1 kvist färsk rosmarin
- salt, peppar
Marinad:
- 2 dl rött vin
- ½ dl olivolja
- 3 msk kinesisk soja
Potatis:
- 6-8 stora potatisar
- pesto, valfri sort
- färsk basilika
- 1 dl riven parmesanost
- färsk ruccola sallad
Tillagning:
Bind upp och lägg steken i en ugnsfast form. Salta och peppra runt om. Lägg i alla ingredienser som står ovanför marinaden. Häll på olja, soja och rödvin. Täck formen med plastfolie och ställ in i kylen gärna ett dygn. Vänd steken efter halva tiden.
Värm ugnen till 125 grader, ta av plastfolien och tillaga steken i formen mitt i ugnen till den når en innertemperatur på 64 grader. Då är den medium. Ta ut formen och låt steken vila i aluminiumfolie ca 30 minuter. Höj ugnstemperaturen till 225 grader.
Medan steken står i ugnen delar du potatisen i stora skivor och kokar dem i lättsaltat vatten tills de är nästan färdiga. Häll av vattnet och lägg skivorna på en bakplåtsklädd form. Täck varje skiva med ett lager pest och strö på riven parmesanost. Ställ in potatisen i ugnen och tillaga tills osten smält och de är genomvarma.
Sila ner skyn från köttet i en kastrull och koka ihop till önskad styrka och konsistens. Smaka av med salt, peppar och ha ev. i en skvätt grädde. Red med maizena om du vill ha såsen tjockare.
Skär upp köttet och servera med potatisen, såsen och ruccolasallad.
Vintips: Galhaud Grenache Noir eller något annat lite kraftigare rödvin