Jag lagar lutfisk varje jul. Oftast på juldagen eller Annandagen. Jag äter det inte själv, men det brukar bli uppskattat av dem som gör. Jag steker en torskbit till mig själv istället och tillbehören passar perfekt till vilken god fisk som helst. Receptet hittade jag för många år sen i tidningen Buffé, jag har dock uteslutit stekt rödlök från receptet eftersom det inte tillförde så mycket extra. Jag brukar också steka fisken i hel bit, och väljer alltid den med skinn, istället för att dela den innan. Serverar alltid Beaujolais Nouveau till, inte för att det alltid är det godaste valet utan för att det brukar passa maten och alltid blir ett kul samtalsämne!
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 kg lutfisk, urvattnad
- 25 gram smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 3 dl vispgrädde
- 300 gram lättrimmat stekfläsk, skuret i små tärningar
- 3 dl gröna ärtor, frysta
- 1 msk kryddpeppar, nymald
- Salt, peppar
Tillagning:
Sätt ugnen på 200 grader och tillaga fisken enligt instruktioner på förpackningen. (Brukar vara med skinnsidan ner, med lite salt och formen täckt med folie. Ca 1 timme och häll av överflödigt vatten efter halva tiden).
Till såsen smälter du smöret i en kastrull. Rör i mjöl och tillsätt mjölk och grädde under omrörning. Låt puttra ca 5 minuter, fortsätt röra. Smaka av med salt och peppar.
Koka ärtorna enligt instruktioner på påsen.
Knaperstekt bacon i en stekpanna och låt sen rinna av på hushållspapper.
Servera lutfisken med kokta ärtor, stekt sidfläsk, såsen, kokt potatis och nymald kryddpeppar.