Risotto med sparris och dill passar verkligen perfekt att servera till fisk.
Vilken buljong jag använder i risotto varierar, ibland vill jag ha den helt vegetarisk med just till denna tycker jag det passar bra med hönsbuljong.
Ingredienser till 4 portioner:
- 400 gram risottoris
- 1 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 gul- eller 3 schalottenlök, finhackad
- 4 stjälkar bladselleri, finhackade
- 2 dl vitt torrt vin eller torr vermouth
- 1 liter buljong, valfri sort gärna hemmagjord
- 50 gram smör, i tärningar
- 100 gram nyriven parmesan
- Salt, peppar
- 1 bunt grön sparris
- 1 rejäl knippe dill, hackad
Tillagning:
Ansa och skär sparrisen i skivor, ca 1/2 cm. Spara knopparna. Koka upp buljongen så den är varm. Lägg i knopparna i den varma buljongen så de mjuknar något.
Värm upp olja i en panna. Tillsätt lök, vitlök och selleri, stek några minuter tills de mjuknar. Tillsätt sen riset och stek under omrörning tills det börjar bli genomskinligt. Häll på vin eller vermouth och låt koka in i riset under fortsatt omrörning. Salta och peppra lätt. Tillsätt sen buljong skopa för skopa, låt buljongen koka in innan du tillsätter mer, låt puttra på medelvärme tills all buljong är slut. Efter ca 10 minuter tillsätter du även sparrisen. Konsistensen på riset ska fortfarande vara krämig och riset kännas genomkokt när det är klart. (Tar ca 15-20 minuter).
Ta kastrullen från plattan och tillsätt smör, dill och riven parmesan, rör om så allt blandas. Smaka ev. av med mer salt och peppar och garnera med sparrisknopparna.
Servera gärna ihop med en bit torskrygg och ringla på lite smaksatt olja, t.ex. ramslöksolja.