Ljuvligt god chokladmousse med vit choklad, mascarpone och grädde.
Går bra att förbereda i förväg och bara garneras precis innan servering.
Ingredienser till 4 portioner:
- 2 blad gelatin
- 100 gram vit choklad
- 2 dl vispgrädde
- ½ vaniljstång
- 250 gram mascarpone (eller naturell färskost)
- 1 msk hjortronlikör eller vit chokladlikör, kan uteslutas
- 100 gram grovt smulade kakor (Digestive, Finska pinnar, bondkakor, havrekakor, sirapskakor, havreflarn eller mördegskakor)
- 2 dl hjortronsylt
Tillagning:
Lägg gelatinblad i blöt i fem minuter i en skål med kallt vatten.
Bryt chokladen i bitar i en skål. Häll grädden i en kastrull.
Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg med grädden. Värm upp så grädden sjuder i några minuter. Tillsätt likör om du använder det. Ta upp vaniljstången.
Häll hälften av den varma grädden lite taget över chokladen i skålen och rör helat tiden tills det smält ihop till en kräm.
Håll resten av grädden varm. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Rör tills de löst upp sig. Häll över i en skål.
Tillsätt mascarpone till grädden med gelatinet och vispa ihop med en elvisp tills det tjocknat till en krämig fluffig konsistens.
Tillsätt och vispa ihop den vita chokladblandningen med mascarponeblandningen till en fluffig mousse.
Varva moussen direkt i glas med hjortronsylt och kaksmulor så har du desserten helt förberedd.
Låt chokladmoussen stå och stelna i ca 3 timmar i kylen.
När det är dags att servera dekorerar du citronmeliss, pastellkulor eller riven vit choklad och/eller lite färska bär.