Vit sparris med hollandaisesås och parmesan

Värmeböljan som vi haft har fått mina örter att spritta av liv igen. Oxalisen blommar för fullt och alla andra örter växer så det knakar. Dags att skörda det sista nu innan nattkylan går för hårt åt dom. Passar på att dekorera min mat med de sista blommorna också. Har man inga egna oxalis i sitt trädgårdsland så finns de att köpa i de flesta välsorterade blomsteraffärer.


Kokt vit sparris med hollandaisesås är ju en riktig klassiker. Men att även tillsätta parmesanost är inte lika vanligt. Men det visade sig vara en riktigt god kombination. Vilket vin man väljer är en smaksak. I Frankrike och Italien dricker man gärna en Chardonnay till vit sparris men jag väljer ett tyskt vin trots inslaget av den italienska parmesanosten.

Här kan man välja att antingen göra hollandaisesås själv eller köpa en färdig. Hemgjord tycker jag är godast, och håller den gärna enkel,  men har man inte tid finns det ibland bra färdiga hos fiskhandlaren.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 2 knippe vit sparris
  • 3 äggulor
  • 250 gram smör
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • ½ citron
  • Salt, vitpeppar, cayennepeppar
  • Eller färdigköpt sås

Till garnering:

  • 1 liten bit parmesanost
  • Oxsalis, gärna blommande
  • Några små salladsblad
  • ½ citron, skivad och skuren i små trekanter
  • Krasse eller dill
Tillagning:

Blanda ihop såsen om du gör den själv. Smält smöret på låg värme så det smälter. Vispa ihop äggulor, citron och vinäger i ett kärl som tål värme. Värm under omrörning över vattenbad, det ska inte koka bara bli varmt, och tillsätt sen smöret lite i taget till såsen tjocknar. Ta bort från värmen och smaka av med salt, peppar och en knivsudd cayennepeppar.

Koka sparrisen i lättsaltat vatten med en nypa socker i ca 8-10 minuter beroende på tjocklek. Sparrisen är klar när sen böjer sig lätt om man håller den upprätt, men utan att sloka. Överkokt sparris är inte kul, så håll koll.

Lägg upp sparrisen och garnera med förslagen ovan, eller vad du har hemma. Jag tycker det kan vara lite ”pilligt”, om man använder sig av blommor, och brukar använda någon typ av pincett till hjälp.
Servera antingen med såsen i små klickar på tallriken eller vid sidan om.

Vit sparris med hollandaisesås och parmesan

Eller gör som jag, ös på med grovmalen svartpeppar och mer sås – och hugg in! Inte lika tjusigt – men ack så gott.
Vintips: Georg Breuer Riesling Sauvage
Fler förrätter hittar du HÄR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.