En av de stora fördelarna med att jobba hemifrån, som jag ofta gör, är att man kan laga mat samtidigt som man jobbar. Om man gör långkok eller mat som sköter sig själv på spisen, vill säga, för när jag väl har satt mig med arbete vill jag inte bli avbruten hela tiden. Höst och vinter, när det blir mer av långkokt mat, är en bra årstid att jobba och laga mat samtidigt tycker jag. Försöker hålla sommarkänslan kvar så länge som möjligt men idag känns det riktigt höstlikt med regn som smattrat på fönsterrutorna hela dagen! Så ett långkok passade riktigt bra!
Har haft lunchbesök idag av en god vän som äter LCHF-kost. Hon tyckte det var ok att jag använde lite maizena som redning, det är ju dock inte alla som tycker så, och då kan man ju reda med lite färskost eller en äggula istället. God blev den i vilket fall som helst!
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 kg nötkött, t.ex. högrev eller fransyska
- 2 msk smör
- 2 stora eller 4 små gula lökar, finhackad
- 2 st stora röd paprika, skuren i små bitar
- 2 st vitlöksklyftor, riven
- 1 tsk spiskummin
- ½ dl tomatpuré
- 1,5 liter vatten
- 4 msk oxfond
- 1 msk rökt paprikapulver
- Cayennepeppar, efter smak
- Salt, peppar
- Crème fraiche, till servering
Tillagning:
Putsa och skär köttet i tärningar, ca 1 cm. Bryn köttet i smör i omgångar, salta, peppra och tillsätt lök och paprika. Krydda med spiskummin, paprikapulver, tomatpuré och vitlök.
Tillsätt vatten, oxfond och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock ca 1 timme eller tills köttet är mört. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Red soppan till önskad konsistens. Servera med en klick crème fraiche.