Vindruvsmarmelad

Vindruvsmarmelad

Galet god och lätt syrlig marmelad på vindruvor. Passar utmärkt på ostbrickan men även som ett tillbehör till t.ex. en kycklinggryta.


Ingredienser till ca 7 dl:
  • 1 kg röda druvor, rensade från stjälkarna
  • 450 g syltsocker
  • ½ -1 citron, saften

Tillagning:

Koka upp druvorna i en stor kastrull på låg värme, täck sedan över och låt sjuda försiktigt i 5 minuter tills vindruvorna börjar mjukna. Ta en potatisstöt eller gaffel och mosa druvorna lätt.
Låt småkoka i ytterligare ca 10 minuter, mosa då och då tills alla druvor är krossade. Lägg en ren kökshandduk eller kökshandduk i en sil över en skål och häll sedan druvblandningen i detta. Låt blandningen rinna av i minst 1 timme eller helst över natten.
Mät upp saften (du bör ha cirka 600 ml) och häll det i en kastrull tillsammans med socker och citronsaft. Koka upp och skumma av eventuellt skum medan det kokar. Låt blandningen sjuda tills till 105 grader. (Om du inte har någon termometer så ställ in en liten tallrik i frysen i 5 minuter och häll sedan lite av saften på det kalla fatet. Vänta 1 minut, dra fingret igenom saften; om sylten inte rinner ihop igen är den klar).
Häll den varma sylten i steriliserade burkar. Håller sig oöppnad i upp till 3 månader.

Vindruvsmarmelad

Fler recept på marmelad hittar du HÄR