Mat, träning och hälsa

Jag är egentligen ingen träningsfantast, men ända sen jag var liten har jag hållit på med träning av något slag. Började tidigt med balett och höll på i ganska många år, sen började jag med simning och tränade hårt varje dag både innan och efter skolan. Sen tog intresset för hästar över och i många år bodde jag i princip i stallet och hade även egna hästar.

Tränar fortfarande ca 3-5 dagar i veckan och då blir det en blandning av löpträning, PW, styrketräning och Zumba Toning. Simmar fortfarande en del men mest på vinterhalvåret.

Träning är kul men ibland tar det emot och känns mer som ett nödvändigt ont. För i takt med att jag blir äldre förbränner kroppen mindre kalorier, och jag gillar ju att inte bara att laga mat utan också äta den, och det syns tyvärr allt för väl om jag inte håller igång!

Startar därför alltid veckan med lågkalorimat och lägger också ut ett sådant recept varje måndag. Tycker det känns bra eftersom jag har en tendens att sätta i mig lite för många kalorier på helgerna. Vet att många med mig kämpar med att hålla vikten och provar många olika, både dieter och preparat, men jag ogillar starkt den typen av bantning eller vilktkontroll eftersom de ofta bidrar till sk. osund jojobantning och dessutom kostar ganska mycket pengar. Man går ner i vikt för att sen bara gå upp igen när man slutar. Många använder även den här typen av produkter som ett komplement och tycker att det fungerar utmärkt, men jag föredrar att äta, bli mätt och mår bäst av det! Mina måndagsrecept ligger alltid runt eller under 500 kcal/portion, ofta ganska billiga i inköp och är dessutom riktigt snabb- och lättlagade för det mesta! Ett mycket bättre, sundare och godare sätt att gå ner i vikt. Bars och pulver är alltså inget för mig! Du hittar alla mina kalorisnåla recept HÄR!

Vill du hellre söka recept efter max antal kalorier så finns det här;
300 kcal, 400 kcal, 500 kcal

Jag tror att en bra balans mellan hälsosamma matvanor, fysisk aktivitet och minskat intag av raffinerat socker av alla de slag är en god grund till både god hälsa och en stabil vikt. Jag tror också att man mår bäst och kommer långt om man äter gott och också unnar sig det man tycker om då och då! Sen är ju det där med vikt otroligt personligt. Jag tycker man ska väga det man känner att man mår bäst av oavsett vilka kroppsideal som är gällande just för stunden. Ökad fysisk aktivitet har dessutom en rad hälsoeffekter även utan viktnedgång. Här http://www.vardgivarguiden.se/Behandlingsstod/halsoframjande-arbete/overvikt-och-fetma/HPO-och-RVP/Mat-och-fysisk-aktivitet/finns fördjupning i ämnet ”mat och fysisk aktivitet”.
Jag tror däremot inte på pekpinnar men vill här i alla fall inspirera även dig som vill äta lite lättare någon eller några dagar i veckan!