Danskarna är ju förtjusta i sitt rågbröd och det är också en nödvändighet när man ska göra klassiska smörrebröd. Senast jag var i Köpenhamn köpte jag med mig rågbrödssnacks. Det är helt enkelt danskt rågbröd som bakats i ugn så de blir hårda. Jättegott och väldigt användbart. Såg att även ICA har dem i sitt sortiment.
Men hittar man inga i sin butik kan man enkelt göra egna av färdigköpt dansk rågbröd!
Ingredienser:
- 5 skivor tunt skivat rågbröd
- 3 msk olivolja
- 1 tsk salt
Sätt ugnen på varmluft 175 grader. Skär brödskivorna i trekanter och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla med olja, strö på salt och tillaga ca 10-15 minuter mitt i ugnen.
Tonfisk på rågbröd
Denna röra kom till när jag hade ganska lite alternativ att göra tilltugg på hemma. Tonfisk på burk fanns däremot i skafferiet, alltid en räddare i nöden. Använd rågbrödssnacks, färdigköpta eller egna enligt receptet ovan, eller lägg röran på små snittar eller använda rågcrisp som finns att köpa i många butiker.
Ingredienser till 10-12 stycken:
- ½ burk tonfisk
- ½ rödlök, finhackad
- 2 msk kapris
- Citron, saften
- Svartpeppar
- 2 msk crème fraiche
- 2 msk majonnäs
- Dill
- Råbrödssnacks, rågcrisp eller snittar av valfritt bröd
Tillagning:
Låt tonfisken rinna av. Blanda den sen med rödlök, kapris, crème fraiche, majonnäs och hackad dill. Smaka av med pressad citron och svartpeppar.
Lägg fyllningen på snacksen/bröden och garnera med en liten dillvippa. Klart att servera med något gott i glasen!