En risotto som sköter sig själv i ugnen. Ett perfekt alternativ när man inte riktigt har tid att stå vid spisen. Resultatet är fortfarande förvånansvärt krämigt och gott.
Ingredienser till 4 portioner:
- 250 gram bacon, skivat
- 1 gul lök, hackad
- 25 gram smör
- 300 gram risottoris
- ½ glas vitt vin (valfritt)
- 150 gram körsbärstomater, halverade
- 7 dl kycklingbuljong (från en tärning går bra)
- 50 gram riven parmesanost
- Persilja, till garnering
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader. Stek baconbitarna 3–5 minuter i en stekpanna tills de fått fin färg och krispiga. Blanda i lök och smör och fortsätt steka några minuter tills löken mjuknar.
Häll i riset och blanda väl. Tillsätt vinet och koka tills det har absorberats.
Tillsätt tomaterna och buljongen och blanda väl. Täck med ett tättslutande lock och tillaga 18-20 minuter tills riset är klart med har kvar en liten kärna. Rör ner parmesanosten och garnera med lite persilja.
Servera som ensamrätt eller ihop med t.ex. ugnsstekt torskrygg.