Elegant och välsmakande tillbehör som passar till vilken kött- eller fiskrätt som helst.
Knapriga på ytan och mjuka så de smälter i munnen, på insidan.
Variera smaksättningen med olika örter eller kryddor. Här med smak av smält smör och fänkål.
Timjan eller rosmarin är också goda kompanjoner.
Ingredienser till 2 portioner:
- 2-3 bakpotatisar (eller större av annan sort)
- 1 tsk fänkålsfrön
- smör och olja, till stekning
- 2 dl kycklingbuljong
- salt och peppar
- färsk fänkålsvippa eller dill, till garnering
Tillagning:
Värm ugnen till 225 grader.
Skär potatisarna som cylindrar och dela så det blir två bitar av en potatis, eller använd en stansform om du tycker det är enklare.
Lägg dem i kallt vatten i ca 5 minuter. Ta upp och låt rinna av på ett hushållspapper och torka sen av dem noga.
Hetta upp olja på högsta värme i en panna och ställ potatisarna på högkant i pannan. Sänk sedan värmen till medium och låt potatisarna stå 5-6 minuter eller tills de har fått fin färg i botten.
Salta och peppra. Vänd potatisarna, torka ur oljan och lägg en stor klick smör i pannan istället. Lägg i fänkålsfröna och låt flyta runt lite bland potatisen. Salta och peppra medan andra sidan av potatisen får färg.
Lägg över potatisen i en ugnsfast form. Tillsätt kycklingbuljong, häll på smöret från stekpannan och tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt potatisfondanterna svalna lite, garnera med en dill- eller fänkålsvippa, och servera.