Choklad- och banankaka med mandel

Choklad- och banankaka med mandel

Väldigt god och saftig kaka toppad med krämig chokladfrosting.


Ingredienser till 1 kaka:
  • 100 gram rumsvarmt smör + lite extra till formen
  • 140 gram strösocker
  • 1 ägg
  • 225 gram vetemjöl
  • ½ dl kakaopulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 mogna bananer
  • 70 gram sötmandel, grovhackad (kan uteslutas)
  • 1/2 dl mjölk

Chokladfrosting:

  • 200 gram naturell färskost
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl kakaopulver

Tillagning:

Värm ugnen till 175 grader.
Klä en sockerkaksform med smörat bakplåtspapper.
Blanda smör, socker och ägg i en bunke. Tillsätt mjöl, kakaopulver och bakpulver.
Skala och mosa bananerna. Blanda ner i smeten tillsammans med mjölk och sötmandel.
Häll upp i formen och lägg ev. på en, på längden, halverad banan.
Tillaga mitt i ugnen ca 1 timme. Känn efter med en sticka så att kakan är klar innan du tar ut den ur ugnen.
Låt svalna i formen innan du tar ur kakan.
Vispa ihop ingredienserna till frostingen och bred eller spritsa över kakan.
Vill du kan du även garnera med krossad sötmandel, mini marshmallows, jordgubbar eller chokladflagor.

Choklad- och banankaka med mandel

Fler varianter på banankaka hittar du HÄR