Att få inbjudningar till olika typer av events är alltid trevligt! Inte minst när det är för ett gott syfte och det får man väl säga att tävlingen Lily Bollinger Award är.
Tävlingen instiftades 2002 av champagnehuset Bollinger och Arvid Nordquist. Syftet är att hedra minnet av Madame Lily Bollinger, som i närmare 30 år tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne, samt att uppmärksamma Sveriges duktiga, kvinnliga sommelierer – som även de oftast tävlar på en mansdominerad arena.
HÄR kan du läsa allt om hur tävlingen går till från start till mål!
Att vinna titeln ”Årets Lily Bollinger” är ett kvalificerat erkännande och har för flera tidigare deltagare inneburit en skjuts i karriären. I år var det Victoria Andersson, Thörnströms Kök i Göteborg, Hanna Eriksson och Sofia Johansson från Köksbaren i Umeå som gjorde upp i tävlingen om titeln ”Årets Lily” eller Sveriges bästa kvinnliga sommelier. Tävlingen gick av stapeln den 17 september på Tändstickspalatset i Stockholm. Förutom den ärofyllda titeln ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger samt en Stålhästen-cykel. Cykeln symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.
Innan det var dags att kora årets vinnare bjöds det på en utsökt trerätters lunch, signerad Mattias Larsson, tillsammans med utvalda champagner från Champagne Bollinger.
Vi sitter 6 personer vid varje bord. Och jag hamnar i trevligt sällskap med systrarna Eisenman, Tina Johansson – förra årets Lily- vinnare, en dam från munskänkarna och en journalist från Expressen.
Vi hälsas välkomna av Carl Johan Svaton, direktör för Vin & Öl på Arvid Nordquist. Sen berättar Karl-Frédéric Reuter, Bollingers exportchef, en del fakta om champagnehuset och det vi får i glasen innan Mattias Larsson presenterar sin meny.
Som första rätt serveras en liten, men naggande god, krokett med kräftor och kantarellkräm med syrad rädisa på toppen. I glasen får vi Bollinger Special Cuvée där majoriteten av druvorna kommer från Grand- och Premier Cru-vingårdar. Vinet är en blend på 60 procent pinot noir, 25 procent chardonnay och 15 procent pinot meunier.
Nästa rätt är en carpaccio av utbankad kalv och under köttet gömmer sig äggulekräm, picklad gulbeta, friterad lök och körvelkräm. Till detta serveras Bollinger La Grande Année 2007, en kraftig och fyllig champagne, där 91 % av druvorna kommer från Grand Cru-vingårdar och 1 % från Premiers cru-gårdar.
Tredje och sista serveringen blir brynt pärlhönsbröst med svamp, äpple, mörk kalvsky med champagne (-så klart!) som toppas med hasselnötter.
I glasen en av Bollingers flaggskepp, Bollinger R.D. 2004, som utgör enbart en procent av champagnehusets totala produktion. Exklusivt så det förslår! Exakt hur själva blenden är uppbyggd är en hemlighet, men man vet att druvorna kommer från ungefär 20 olika Grand & Premier Cru-byar och består av 64 % pinot noir och 36 % chardonnay. Idén bakom denna cuvée kom från självaste Lilly Bollinger – så vad passar väl bättre än att avsluta med denna stora champagne. Samtliga champagner finns i Systembolagets sortiment.
Efter lunch är det dags för juryn att avslöja vem som kammar hem det presigefyllda priset Lily Bollinger Award, så vi går upp en trappa till lokalen där tävlingsmomenten tidigare utfördes.
Den namnkunniga juryn består av ordförande Fredrik Heiner – sommelier och General manager på MASH i Danmark, Karina Tholin – sommelier och restaurangchef på Norrqvarn Hotell och Konferens, Eva Nina Hammarskjöld – sommelier och projektledare av Lily Bollinger Award, Micha Billing – universitetslektor sommellerie vid Örebro universitet, Beatrice Giese – produktchef för Champagne Bollinger på Arvid Nordquist.
Innan juryn läser upp sin motivering får förra årets vinnare, Tina Johansson, komma upp på scenen och säga några väl utvalda ord till de tre finalisterna.
Sen följer juryns motivering som lyder; ”Med bred kunskap, skicklig i sitt sommelierhantverk samt med en briljans i sin provning” – Hanna Eriksson blir 2018 års vinnare.
På andra plats kom Sofia Johansson vilket innebär att Victoria Andersson landar på tredje plats. Stort grattis till alla tre duktiga tjejer!
Bättre start på en vecka kan jag inte tänka mig, otroligt god mat, fantastiska champagner! – och tack för den fina lilla kokboken vi fick med oss hem med recept på rätter som alla kombineras bäst med champagne! Passar en sån som mig perfekt!