Kyckling med smaker från Medelhavet

Saftig och god kyckling med Medelhavssmaker. Svarta oliver, sardeller, vitt vin och timjan bidrar alla med otroligt mycket smak.
Jag tillagade denna vid en vinprovning när vi testade orange viner och smakerna i maten gifte sig perfekt med vinerna.


Att laga hel kyckling är både smidigt och enkelt tycker jag. Det tar lite tid så jag brukar klippa upp den vid bröstbenet och trycka ut den så den blir platt – då går det snabbare att tillaga.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 1 hel färsk kyckling
  • 3 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
  • ½ dl olivolja
  • 3 sardellfiléer i olja, hackade
  • 1 kruka färsk timjan
  • salt, svartpeppar
  • ½ färsk röd chilifrukt, finhackad
  • 1 citron
  • 2 dl vitt vin
  • 1 burk urkärnade kalamataoliver, ca 400 gram
  • 1 knippa sparris

 

Till servering:

  • 4 portioner couscous
  • Blandad sallad
Tillagning:

Värm ugnen till 225 grader. Skär kycklingen längst bröstbenet och vik ut den så den blir platt. Blanda ihop olivolja med riven vitlök, sardellerna, hälften av timjanen (som du först hackar), chilifrukt, salt och svartpeppar.
Gnid in blandningen runt hela kycklingen, gärna in under skinnet också.  Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Skiva citronen och lägg skivorna under och ovanpå kycklingen tillsammans med resten av timjan. Slå på vinet och tillaga i mitten av ugnen ca 45 minuter tills kycklingen är genomstekt.


Ansa sparrisen och skär undre halvorna i skivor. Tillaga couscousen i buljong enligt instruktion på paketet och tillsätt även den skivade sparrisen. (Häll ev. även på lite olivolja blandad med färsk timjan för att få extra smak på couscousen).


Tillsätt oliver och sparrisknopparna den sista 15 minuterna av tillagningen av kycklingen.
Sila av buljongen som bildats i pannan och servera den, sallad och couscous, till kycklingen.

Vintips: Pyramid Valley Vineyards
Fler goda kycklingrätter hittar du HÄR!