Rostade kastanjer

På hösten brukar det vara ganska lätt att både plocka och få tag på ätliga kastanjer i butikerna. Normalt brukar man ju rosta dem på grovsalt i ugnen och äta med t.ex. smör men här väljer jag att koka dem och sedan vända dem i smält honung.

Passar utmärkt som tilltugg på adventsminglet ihop med t.ex.  ”Vin chaud” eller annan inte allt för söt dryck.


Börja med att lägga kastanjerna i kallt vatten, de som flyter upp till ytan kastar du.

Skär sedan ett snitt i varje kastanj och lägg dem sedan i kokande vatten tills skalet öppnar sig, det ca 10-15 minuter. Häll sedan av vattnet. Nu börjar det momentet som ta lite tid så sätt på din favoritmusik, häll upp ett glas vin och sätt igång och pilla loss skalet. Det gör inget om lite av innerskalet sitter kvar.

När du fått av skalet på alla så kan du dela dem i lagom stora bitar. Smält sen honung i en panna och lägg i kastanjerna, rör runt så alla täcks. Lägg sedan upp på smörpapper och låt rinna av, strö över lite flingsalt och hugg in!