Väldigt lättlagad och god äppelmos med smak av vanilj .
Passar till t.ex. frukostgröten, yoghurten, på ostbrickan eller som dessert ihop men en klick vispgrädde.
Ingredienser till ca 10 dl:
- 1 1/2 kg äpplen
- 1 1/2 dl vatten
- 2 dl rårrösocker
- 1 1/2 tsk vaniljessens eller 1 urskrapad vaniljstång
- (1 lime eller citron, pressad)
- 1 1/2 tsk atanom
Tillagning:
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet.
Låt koka på svag värme tills äpplena mjuknat.
Rör i socker och vanilj. Låt puttra tills sockret smält.
Mosa äpplena med en potatisstomp (vill du ha helt slät mos kan du använda en stavmixer istället).
Tag kastrullen från plattan och smaka ev. av med lite lime eller citron och tillsätt även atamom.
Häll upp moset på varma, rena burkar och förvara i kylskåp. Går även utmärkt att frysa.