Recept på banan- och chokladkaka. Banan i smeten gör chokladkakan saftig och extra god.
Kakan håller sig saftig i 2–3 dagar.
Ingredienser:
- 125 g smör
- 2 bananer – väl mogna + 1
- 0,5 dl gräddfil – eller grekisk yoghurt
- 3 ägg
- 2,5 dl strösocker
- 100 g choklad – mörk eller ljus
- 3 dl vetemjöl – (180 g)
- 1 dl kakao
- 1 krm salt
- 2 tsk bakpulver
Tillagning:
Värm ugnen till 200°.
Smält smöret i en kastrull.
Klä en avlång 1 1/2-litersform med bakplåtspapper. Skala och mosa ihop 2 bananer med gräddfilen eller yoghurten. Vispa ägg och socker luftigt. Hacka chokladen. Blanda mjöl, kakao, salt och bakpulver i en bunke.
Häll smält smör och mosade bananer i ägg- och sockerblandningen. Sikta ner mjölblandningen. Blanda väl och vänd ner chokladen.
Häll smeten i formen. Skala och skär 1 banan i skivor på längden och lägg skivorna överst i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Känn med sticka att kakan är klar.
Låt svalna 10–15 min innan den lyfts upp med hjälp av bakplåtspapperet. Låt kakan kallna på galler.