Det är inte varje år vi får snö till jul här nere i Skåne. Men detta året hände det. Idag är den dock borta igen och termometern har legat runt åtta plusgrader – så det är stora variationer. Jag är inte så förtjust i snö men det är lite synd om alla jullediga barn, tycker jag! Önskar en fortsatt fin julhelg!
Min mormor bodde i Köpenhamn. Vi firade alltid jul hemma hos henne när hon levde. Som traditionen påkallade åt vi fläskesteg med knaprig svål, rödkål, brysselkål, gräddsås och bruna sockerstekta kartoffler (potatis). En riktigt god och trevlig tradition som jag tagit efter. Lagar den nästan alltid någon av juldagarna.
Ingredienser till ca 8 portioner
- 2 kg kotlettrad med svål, ribbad
- 2 msk havssalt
Tillagning:
Värm ugnen till 250 grader. Lägg steken med svålsidan ner i en ugnsform form. Fyll på vatten så det täcker svålen och sätt in i ugnen 15-20 minuter. Ta ut steken, häll av vattnet, och sänk värmen i ugnen till 175 grader. Torka av köttet och gnid in ovansidan med saltet. Var noga så att det kommer ner salt mellan ribborna också. Tillaga mitt i ugnen med termometer till 75 graders innertemperatur. Höj ugnsvärmen till 250 grader och stek svålen knaprig. Håll ögonen på den så svålen inte blir svart bara! Låt steken vila ca 15 minuter innan den skärs upp.
Servera med t.ex. rödkål, brysselkål, katrinplommon, gräddsås, gelé och sockerstekt potatis (smält socker i en stekpanna, tillsätt 25-50 gram smör, tillsätt kokt potatis och värm under omrörning tills alla potatisar är täckta av sockerlagen).