Min absoluta favoritsaft.
Väldigt läskande en varm sommardag, men också väldigt god att ha i t.ex. bubblande fläderdrink
Receptet nedan blir ca 2 liter outspädd saft.
Ingredienser:
- 25 – 30 stora fläderblomsklasar
- 2 citroner
- 1 1/2 l vatten
- 1 1/2 l strösocker
- 1 msk citronsyra
Tillagning:
Skölj blomklasarna i ljummet vatten och låt rinna av.
Skölj citronerna i ljummet vatten och skär dem i skivor.
Varva blomklasar och citron i hink eller bunke.
Koka upp vattnet, rör ner sockret. Blanda ner citronsyran. Blanda runt ordentligt så att sockret löser upp sig.
Häll den heta sockerlagen över flädern och citronerna.
Låt stå i rumstemperatur tills det svalnat, täck bunken.
Ställ svalt 2-3 dygn.
Sila upp saften i flaskor. Förvara kallt.
Perfekt även att frysa in i mindre plastflaskor.