En läskande och inte allt för söt saft eller drinkbas.
Blanda valfri mängd med kolsyrat vatten eller tonic. Önskar man mindre syra i smaken är det bara att dra ner på mängden vinäger.
Ingredienser till 1 liten flaska:
- 8 plommon
- 2 dl socker
- 2 dl äppelcidervinäger
- 8 svartpepparkorn
- ½ vaniljstång
Tillagning:
Skär plommonen i tärningar. Lägg den uppskurna frukten i en glasburk.
Tillsätt sockret och mosa med en träslev. Blanda ordentligt så att sockret börjar lösas upp.
Krossa pepparkornen, skrapa ur vaniljstången och rör ner allt i burken.
Förslut burken med lock eller plastfolie och låt stå i kylskåp i ett dygn tills sockret har smält.
Tillsätt vinäger och rör om. Förslut burken igen och låt stå i kylen i 5–6 dagar. Rör om ordentligt dag 3.
Sila bort frukten, häll upp i flaska och förvara i kylen.
Serveras utspätt med kolsyrat vatten, sodavatten, tonic eller som smaksättare i en drink.
Går även bra att frysa in och spara till sommaren.