Klassisk rödvinssås med sting

Klassisk rödvinssås med sting

En sagolikt god rödvinssås, med en liten hetta som du själv justerar till den styrka du tycker om, som fungerar till det mesta och är tillräckligt festlig när man har bjudning.


 Ingredienser till 6 portioner:
  • 100 gram rotselleri
  • 1 liten morot
  • 1 liten rödlök
  • 1 liten röd chilifrukt (eller mer om du gillar mycket hetta)
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 tomat
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl balsamvinäger
  • 3 dl rött vin
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 4 dl vatten
  • 2 msk brum maizena
  • Salt, peppar

Tillagning:

Skala, putsa och grovhacka rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök och tomat. Hetta upp olja i en kastrull. Bryn grönsakerna, de ska ta lite färg med får inte bli brända. Strö över socker och låt det börja karamelliseras. Häll på vinägern och koka till det får en sirapslik konsistens. Häll på vinet och koka till 1/3 av vätskan återstår, ca 15 minuter. Tillsätt kalvfond och vatten. Småkoka ca 15 minuter och sila sen över soppan i en ny kastrull. Häll på maizena, koka ihop så att såsen tjocknar något och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Såsen går utmärkt att göra dagen före den ska serveras.

Vill du hellre göra en rödvinsreduktion hittar du det HÄR!