Krämig god kräftsoppa som är perfekt att göra av skalen efter en kräftskiva.
Här bryner jag skalen direkt i kastrullen, men vill man ha en djupare och lite kraftigare smak på fonden kan man rosta skalen i ugn på 200 grader i ca 15 minuter först.
Ingredienser till 4 portioner:
- Kräftskal från ca 1 kg kräftor
- 1 gul lök, i grova bitar
- 1 stor morot eller 2-3 mindre, i bitar
- 1 msk rapsolja
- 1 msk tomatpuré
- 10 vitpepparkorn
- ½ tsk fänkålsfrön
- 2 lagerblad
- 1 tsk salt
- 1-2 dl vitt vin
- 1 ½ liter vatten
- 3 dl vispgrädde
- 2-3 msk maizena
Till servering:
- 1 burk inlagda kräftstjärtar
- ½ dl crème fraiche
- 1 liten knippe dill
Tillagning:
Hetta upp oljan i en stor kastrull och stek skalen under omrörning. Jag brukar använda en poatispress för att krossa skalen lite lätt så att smakerna kommer fram ordentligt. Tillsätt lök, morötter, tomatpuré och stek några minuter till. Häll på kryddorna och vinet, rör runt och häll på vatten. Låt koka upp och sen sjuda ca 30 minuter utan lock. Sila fonden och koka ner till ca 2/3.
Häll på grädde och koka ihop några minuter. Red med maizena till önskad konsistens och servera soppan med kräftstjärtar, en klick crème fraiche och en dillkvist.
Ett gott bröd t.ex. focaccia eller pinsa är gott till.