Kycklingfond

Perfekt bas i alla typer av grytor, soppor eller såser. Vad du använder för grönsaker är egentligen en fråga om vad man har hemma och vad man tycker är gott, men receptet nedan tycker jag funkar bra oavsett vad man ska använda sin fond till. Köp en hel kyckling, stycka den, skär ut filéerna ( och spara eller laga något gott på dem) och använd skrovet att koka denna goda buljong på. Så mycket godare än alla färdiga alternativ, dessutom billigare!

Ingredienser till ca 1 ½ liter färdig fond:
  • 1 kycklingskrov
  • 1 gul lök, i grova bitar
  • 1 stor morot eller 2-3 mindre, i bitar
  • (100 gram rotselleri och 100 gram palsternacka, i bitar) kan uteslutas
  • 1 msk rapsolja
  • 10 vitpepparkorn
  • 1-2 lagerblad
  • 2 tsk salt
  • Färsk timjan
  • 2-3 liter vatten

Tillagning:

Hetta upp oljan i en stor kastrull och stek kycklingskrovet runt om. Tillsätt lök, morötter,ev rotselleri och/eller palsternacka,  kryddor  och stek några minuter till. Häll på vatten och lägg i några kvistar färsk timjan. Låt koka upp, skumma av ytan och sjud på medelvärme ca 2-3 timmar.

Kycklingfond

Sila fonden och smaka av med mer salt om du tycker det behövs. Går utmärkt att frysa in.