Polenta är ursprungligen ett italienskt som ord som härstammar från det latinska ordet för skalat eller krossat korn. Inte lika vanligt förekommande på våra svenska bord men serveras ofta i t.ex. Italien som tillbehör, stekt, grillat eller som här ugnsbakat, till olika kötträtter. Polenta är små gryn som framställs av majkornets kärna.
Ett gott och lite annorlunda tillbehör som passar till det mesta. Dom blir spröda på utsidan och lite krämiga på insidan. Här serverade jag dom till en hjortgryta men det passar ju utmärkt även till en köttbit istället för pommes frites t.ex.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 ½ dl polenta
- 7 ½ dl buljong, kyckling eller grönsaks
- ½ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 msk färsk timjan, hackad
- 2 msk smör
- 1 dl parmesan, nyriven
Tillagning:
Koka upp buljongen och vispa i polentagrynen. Låt gröten koka ca 6 minuter under omrörning. Rör ner smör, salt, peppar, timjan och parmesan.
Klä en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper. Bred ut polentablandningen i formen och ställ in i kylskåpet minst en timme för att stelna.
Ta ut polentakakan ur formen och skär i stavar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och stek ganska högt upp i ugnen på 250 grader ca 20 minuter. Vänd på dem några gånger under tiden.
Du hittar fler goda tillbehör HÄR!