Ugnsbakad kvitten

Fick en laddning kvittenfrukt av en god vän men var inte så sugen på att göra marmelad, som väl är det man mest gör av frukten, så jag provade att fylla den med nyttiga godsaker och baka den i ugnen istället. Blev en riktigt god och fin dessert som inte är allt för söt.

Ingredienser till 6 portioner:
  • 6  kvitten
  • 1 dl valnötter och/eller mandel
  • 1 dl russin, gula och/eller röda
  • ca 6 msk flytande honung
  • 2 krm vanilj, pulver eller essens
  • 1 tsk kanel
  • Kokosolja
  • 1 kanelstång
  • Ev. whisky
  • Färsk mynta

Tillagning:

Värm ugnen till 175 grader. Halvera frukten,  gröp ur stjärnhuset och skär av botten lite så de kan stå upp. Hacka valnötter/mandel och russin grovt.

Blanda med vanilj och malen kanel samt så mycket honung så allt ”håller ihop”. Blandningen är väldigt söt i detta stadiet men sötman mildras när den bakats i ugnen. Lägg en klick kokosolja,  ca ½ tsk, i varje urgröpt frukt. Fördela sen nötblandningen, och om du vill en liten skvätt whisky, i halvorna. Smörj en ugnsform med lite kokosolja, lägg i frukterna, en kanelstång  i formen och fyll på vatten  så det blir ca ½ cm i formen. Sätt in i nedre delen av ugnen ca 50-60 minuter.

Lägg upp 2 frukter per person och servera med en god fet crème fraiche och myntablad.