Jag bakar detta bröd året runt men tycker det passar riktigt bra till julens rätter. Ett saftigt, lite sött bröd kryddat med fänkål som går utmärkt att frysa om man vill baka det långt i förväg. Dessutom är det löjligt enkelt att göra.
Ingredienser till 1 bröd:
- 150 gram vetemjöl
- 90 gram grahamsmjöl
- 55 gram rågsikt
- 1 tsk mortlade fänkålsfrön
- 1 tsk salt
- 1 dl hela linfrö
- 1 msk bikarbonat
- 5 dl yoghurt naturell
- 4 msk mörk sirap
- flingsalt
Tillagning:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång bakform som rymmer 1 1/2 liter. Blanda alla torra ingredienser utom bikarbonat i en bunke. Rör ut bikarbonaten i yoghurten och tillsätt sirapen. Blanda detta med de torra ingredienserna och rör väl. Häll smeten i formen. Strö på flingsalt och linfrö.
Grädda på nedersta falsen 1 1/2 timme. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna på galler under bakduk.