Har man tillgång till fläder och inte hunnit ta vara på alla blomklasar kan man göra s.k. falsk kapris nu när blommorna blivit till bär.
Det finns olika sorters fläder, varav en är ätlig, så var noga med att välja rätt sort! Här kan du läsa om de olika sorterna och hur du lär dig skillnaden på dem; http://www.alltomtradgard.se/akta-eller-falsk-flader/
Ingredienser till en sats som ger två små burkar:
- 3 dl omogna, gröna fläderbär
- 4 msk ättika
- 2 dl vatten
- 1 msk socker
- 2 tsk salt
Tillagning:
Dra loss bären från klasarna och tvätta dem.
Blanda ättika, vatten, socker och salt i en kastrull och koka upp.
Lägg i bären och låt allt puttra 15 minuter.
Häll upp på rena, varma burkar ändå upp till kanten. Skruva på locken och låt svalna. Förvara svalt.
OBS: I rå form har fläderbär ett gift som kan ge magont, kräkningar och diarré, så för att helt vara på den säkra sidan rekommenderas att bären ska kokas 15 minuter.
Receptet är från http://gronaskafferiet.se