Körsbärsmarmelad med lakrits

Det som växer i våra trädgårdar tar ju ingen hänsyn till att det nästan är för varmt för att stå i köket och safta, sylta och lägga in just nu. Så jag försöker prioritera, och kanske äta ute eller göra något lätt den dagen, för att slippa stå i köket allt för länge.
Körsbären är verkligen superfina nu så det var hög tid att göra något gott av dem, så jag gjorde en marmelad smaksatt med lakrits som verkligen blev god och som dessutom är superlätt att göra.

Passar oavsett om du äter den i egen majestät på en rostad macka eller har den som ett tillbehör till diverse ostar. Verkligen superenkel och snabb att göra, det enda som tar lite tid och är lite pilligt är att kärna ur körsbären. Jag brukar använda  en urkärnare som är avsedd för oliver.


Sockermängden i receptet är anpassat till körsbär, inte bigarråer som ofta är sötare, så ta mindre socker om du vill använda den sorten istället. Man kan också behöva anpassa vattenmängden i receptet beroende på vilken mognadsgrad körsbären har. Mina körsbär var på gränsen till övermogna och hade därför ganska hög vätskehalt.  Receptet går att tredubbla, men vill du göra större sats än så rekommenderar jag att du kokar marmeladen i omgångar.

Ingredienser till ca 5 dl:
  • 300 gram urkärnade körsbär
  • ½ dl vatten
  • 2 tsk citronsaft
  • 3 dl syltsocker
  • ½ – 1 msk lakritspulver, eller efter smak
Tillagning:

Koka upp körsbär, vatten och citronsaft i en kastrull och sjud under lock ca 10 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Tillsätt syltsocker och fortsätt koka under omrörning ca 2-3 minuter. Ta av från värmen och rör i lakritspulver. Smaka av och tillsätt ev. mer om du vill ha starkare lakritssmak. Häll upp väl rengjorda burkar, ställ dem gärna i ugnen utan lock i 100 grader ca 10 minuter så steriliseras dem, och förvara sen svalt.

Jag brukar ställa in mina glasburkar, utan lock, i ugnen på 100 grader ca 10 minuter innan de ska användas så de blir sterila. Vänd burkarna upp och ner när du fyllt dem, och medan innehållet svalnar, så bildas det vakuum i dem, vilket förlänger hållbarheten på marmeladen.

 

Körsbärsmarmelad med lakrits

God dessertsoppa på körsbär hittar du HÄR!