Festligt att ibland servera soppa till dessert tycker jag. Jag tycker den är godast när man serverar den lite ljummen med en klick glass i, men en riktigt varm sommardag fungerar den även kall.
Jag valde att ha vaniljglass i, men andra smakkamrater till körsbär är t.ex. choklad, päron, melon, kanel och apelsin, så vill du hellre ha annan glass i ta gärna någon av dessa smaker.
Ingredienser till 6 personer:
- 900 gram körsbär, urkärnade (obs! spara kärnorna!)
- 2 dl vatten
- 2 dl rött vin
- ½ dl portvin
- 1 kanelstång
- 1 bit citronskal
- 2 msk strösocker
- 2 msk körsbärsmarmelad
- Strösocker, gärna med vanilj i (kör strösocker med hel vaniljstång i en mixer och sila sen i finmaskig sil), till smaksättning
- Ev. citron, saften
Tillagning:
Lägg de sparade kärnorna i en plastpåse och krossa dem med hjälp av en hammare eller liknande. Lägg dom sen i en påse son tål kokning, jag använde dubbla tepåsar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda i 5-6 minuter.
Ta av från värmen och låt svalna något, ta bort påsen med kärnor, kanelstång och citronzesten.
Häll vätskan i en mixer och kör till en slät soppa och sila sen vätskan genom en finmaskig sil.
Häll tillbaka soppan i kastrullen och smaka av med socker tills den är tillräckligt söt och ev med lite saft av citron om du vill ha den lite syrlig.
Servera med en glasskula och/eller en klick vispad grädde och garnera med färsk mynta eller citronmeliss.
Gillar du dessertsoppor hittar du även ett supergott recept på en Jordgubbsgazpacho HÄR!
Basen i denna soppa kan även bli en god förrätts soppa, recept på den hittar du HÄR!