Paella

Jag gillar att laga min paella utomhus i en stor panna. Speciellt om man har fest och/eller blir många. Tycker också att det är gott att blanda både skaldjur, kyckling och korv, men vill man ha bara skaldjur och fisk är det ju lätt att utesluta det andra.

Receptet nedan är anpassat för att tillagas hemma vid spisen, men längre ner på sidan kommer beskrivning hur jag brukar göra när jag lagar den utomhus på en stekhäll.

Ingredienser till 6-8 personer:
  • 1 kg blåmusslor med skal (alternativt 1 paket  frysta grön musslor, upptinade)
  • 2 gula lök, hackade
  • 3-4 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 paprika, olika färger, strimlade
  • 6-8 tomater, tärnade
  • 1 liter buljong, valfri sort
  • 5 dl ris, långkornigt
  • ½ gram saffran
  • 12 små hela bläckfiskar, ansade och skivade
  • 250 gröna ärtor
  • 300gram kycklingkött, antingen färdiggrillad eller färska filéer i bitar
  • 4 kryddkorvar, valfria skivade
  • 500 gram räkor, med eller utan skal – det du tycker är smidigast
  • 1 msk paprikapulver
  • Salt, peppar
  • Olivolja
  • Citroner

Tillagning:

Skölj och ansa musslorna, om du använder blåmusslor. Släng de som är sönder. Koka musslorna i lättsaltat vatten tills de öppnar sig och lägg sen åt sidan.

Hetta upp olja i en stor paellaform eller stekpanna. Fräs lök, vitlök, paprika, paprikapulver och tomater hastigt. (Tillsätt även kycklingköttet och korven om du väljer att ha med det). Tillsätt ris och saffran, häll på buljongen och låt sjuda ca 10 minuter. Lägg i bläckfisken och ärtorna och sjud, under lock, tills riset är klart. Paellan ska vara saftig och inte torr! Smaka av med salt och peppar. Vänd ner musslorna, räkorna och garnera med citronklyftor. Servera med ett gott bröd och ev någon god sås, t.ex. aioli.

Tillagning på stekhäll utomhus:

När jag har gäster tycker jag det är trevligare att umgås med dom än att stå länge vid spisen. Därför brukar  jag när jag gör paella utomhus förbereda flera ingredienser så att man bara gör det sista och hastigt kokar ihop allt framför gästerna.

Tillaga musslorna enligt ovan om du använder blåmusslor. Koka riset halvfärdigt och häll av vattnet. Tina ärtorna om du använder djupfrysta. Förvara allt i kylen tills det är dags att tillaga.

Häll olja i pannan och fräs lök, vitlök, paprika, paprikapulver och tomater hastigt. (Tillsätt även kycklingköttet och korven om du väljer att ha med det). Lägg sen i bläckfisken, ärtorna, riset och hälften av buljongen. Låt puttra ihop, och späd med mer buljong om det behövs, tills riset är färdigkokt. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner musslorna, räkorna  och garnera med citronklyftor.

Paella

Det finns olika stekhällar att välja mellan, men jag är jättenöjd med min från Pan Gourmet.  Oavsett om jag bara steker grönsaker, gör paella eller steker biffar blir resultatet alltid perfekt!

Bara att koppla in en gasoltub, sen har man fyra lågor som var och en kan regleras individuellt vilket är riktigt bra!

HÄR hittar du Entrecote med hårt stekta grönsaker också lagade på stekhäll!