Tabascokokt rabarberkompott med yuzucurd, rårörda jordgubbar och drömtopp

Denna dessert serverades när Tabasco firade sitt 150-års jubileum i Sverige. Fantastiskt god och smakrik dessert som jag redan längtar efter igen!

Ingredienser till 6 portioner. 

Tabascokokt rabarberkompott

  • 3 rabarber 10 droppar tabasco original 1,5 dl socker
  • 2 grapefrukt 1 vaniljstång, urgröpt 30 g galanga
  • 2 dl vitt vin
Tillagning:

Skala och skär varje rabarberstjälk i mindre delar. Spar rabarberskalen. Dela grapefrukt och pressa ur saften. Skiva galanga tunt. Koka upp grapefruktsaft med rabarberskal, vin, tabasco,vaniljstång, socker och galanga. Sila lagen, lägg ner rabarberbitarna och koka i några minuter. Låt rabarbern svalna i vätskan som finns kvar.

Yuzucurd

  • ½ blad gelatin
  • 50 g yuzujuice
  • ¾ dl socker
  • 1 lime, zest och juice
  • 1 ägg
  • 50 g smör
Tillagning:

Blötlägg gelatinet i kallt vatten, minst fem minuter. Zesta lime, pressa juice och fyll på med yuzu till en sammanlagd vikt på 75 g. Vispa socker och ägg fluffigt. Värm lite limejuice, krama ur gelatinbladet och smält i juicen. Rör ner i äggblandningen och värm försiktigt till 85°C, gärna i vattenbad. Rör ner smöret, rör runt så allt blandas väl och fyll upp en spritspåse. Ställ kallt.

Rårörda jordgubbar

  • ½ l jordgubbar
  • 1 lime
  • 1 msk socker
Tillagning:

Skölj jordgubbarna och dela i halvor. Tvätta lime och riv skalet fint. Blanda jordgubbar, limezest och sockret, rör runt försiktigt så att inte jordgubbarna mosas precis innan servering.

Drömmar

  • 100 g smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 3 dl socker
  • 1 dl rapsolja
  • 4 dl vetemjöl
Tillagning:

Sätt ugnen på 150°C. Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt olja, lite i taget, under omrörning. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner i degen. Arbeta in resten av mjölet. Rulla små bollar och lägg på plåt. Grädda mitt i ugnen 12 min och låt kakorna kallna på plåten.

Servering med shizokrasse

Tillagning:

Bottna en desserttallrik/skål med kompotten och lägg yuzucurden över. Jordgubbar över curden och smula drömmar över. Toppa med shizokrasse. Servera resten av drömmarna vid sidan om.

Fler goda recept med Tabasco hittar du HÄR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.