Entrecote med hårt stekta grönsaker

Jag gillar, som ni nog vet vid detta laget, verkligen att laga mat utomhus. Vet att det finns de som grillar året runt och det beundrar jag verkligen! Jag är lite för frusen av mig så jag grillar mest när det är varmt och skönt väder. Därför blir det ju tyvärr inte alltid så många gånger per år. Som förra året när det mesta av sommaren regnade bort… Men även i år har det varit lite besvärligt med totalt eldningsförbud. Men nu är det äntligen släppt så igår åkte stekhällen fram. Ja, det är ju inte grillning precis, men jag var verkligen sugen på att få använda den igen.

Till maten passade Reyneke Cabernet Sauvignon från Sydafrika riktigt fint. Ett fint tips från Mattias Schyberg som är en av de som driver  Finewines
– Sveriges största vinforum.


Tycker stekhällen är ett bekvämt sätt att laga mat på då man kan tillaga hela middagen utomhus och slipper springa som jojo mellan kök och trädgård. Vad man använder för grönsaker är ju en smaksak men att ha med någon sorts kål tycker jag är bäst eftersom den utvecklar en otroligt god smak när den blir lite hårdstekt. Jag brukar passa på att göra ganska mycket grönsaker när jag är igång så det räcker att blanda i en sallad eller gratäng dagen efter.

 

Ingredienser till 6-8 portioner:
  • ½ vitkålshuvud, hälften skuren i kvartar, hälften strimlat
  • ½ huvud rödkål, hälften skuren i kvartar, hälften strimlat
  • 1 förpackning Pimientos de Padron
  • 4 morötter, strimlade
  • 4 paprikor, blandade färger och strimlade
  • 2 rödlökar, skurna i smala klyftor
  • 4 vårlökar, skivade
  • Blandade färska örter (jag använde rosmarin, timjan och dragon), hackade
  • 4 skivor entrecote (eller annat kött) av bra kvalitet
  • Raps- eller olivolja
  • Salt, peppar

Tillagning:

Hetta upp hällen och häll på ganska rikligt med olja. Börja med att steka vitkålen som är skuren i kvartar tillsammans med Pimientos tills det får fin lite bränd färg.

Tillsätt sen resten av grönsakerna, salta och peppra och stek under omrörning tills de mjuknar något. Strö på de hackade örterna. Lägg sen upp alla grönsaker längst kanten på hällen och häll på lite mer olja i mitten. Lägg i köttbitarna, salta och peppra och stek tills de är som du vill ha dem. Servera med t.ex. ris och någon god sås eller gott kryddsmör.

Entrecote med hårt stekta grönsaker

HÄR hittar du recept på en god Paella också tillagad på stekhäll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.