Musselsoppa

Igår var det dags för vinprovning, med väninnorna, igen och denna gång var det min tur att hålla i den. Champagne stod på schemat och jag valde att göra en ganska lättlagad och mycket god musselsoppa som visade sig passa mycket bra till kvällens drycker. HÄR kan du läsa om vad vi provade under kvällen.


En festlig, krämig, fantastiskt god och lättlagad musselsoppa som passar både som en liten förrätt eller som varmrätt tillsammans med ett gott bröd.

Ingredienser till 4 (varmrätts-) portioner:
  • 1,5 kg blåmusslor med skal, tvättade och ansade
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin eller champagne
  • 30 gram smör
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3-4 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 stora potatisar, halverade och  skivade
  • 1 stor morot, i slantar
  • 8 vårlökar
  • ¼ kruka färsk timjan
  • Salt
  • Cayennepeppar (efter smak)
Tillagning:

Skölj och ansa musslorna. (Jag brukar låta dem ligga i vatten några minuter i ett par omgångar så att ev. sand sköljs bort först).

Fräs lök (alla sorterna) och vitlök i en stor kastrull i smöret utan att det tar färg. Lägg i musslorna och häll på 1 dl vatten samt vinet. Låt koka under lock till musslorna öppnat sig. Lyft upp musslorna och lägg åt sidan. Plocka ur 2/3 av dem. Lägg i morötter,  potatis och det mesta av timjan i buljongen och koka dem mjuka. Häll sen på grädden och alla musslor. Koka upp och smaka av med salt och cayennepeppar. Garnera med resten av timjan. Klart att servera!

Musselsoppa

Musselsoppa