Grönsaksfond

När man gör grönsaksfond-/buljong kan man egentligen använda vilka grönsaker man vill och har tillgång till. Man kan till och med lägga i skal från olika rot- och grönsaker när man kokar den.  Så använd vad du har hemma och själv tycker är gott helt enkelt! Blir ju både godare och billigare än att köpa tärningar eller fond på flaska! Dessutom en bra bas i många olika rätter.

Ingredienser:
  • 1 msk smör
  • ½ stor purjolök, det gröna i grova skivor
  • 1-2 morötter, i bitar eller endast skal av morötter
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 10 vitpepparkorn
  • 1-2 lagerblad

Tillagning:

Värm smöret i en kastrull och lägg i grönsaker och tomatpuré. Låt steka en stund under omrörning och häll på 1-1 1/2 liter vatten. Lägg i kryddorna och låt småkoka ca 1 timme. Sila av buljongen och låt den ev reducera så att smakerna koncentreras ytterligare. Smaka av med salt och peppar. Går utmärkt att frysa in.

Grönsaksfond

(Förslag på annat som är gott att ha i en grönsaksbuljong: skal från palsternacka eller rotselleri, de yttersta bladen av en fänkål, sparrisroten)