Pannacotta på kaktusfikon

Fick några kaktusfikon häromdagen. Det är en liten och ganska ”ovänlig” frukt. Full med pyttesmå taggar som sätter sig i huden om man inte handskas försiktigt med dem. Inte speciellt god att äta som den är heller, tycker jag, och full med små kärnor.
Hade först tänkt göra en god drink på saften av dem, men ångrade mig eftersom ”saften” blev mer som ett mos. Så det fick bli en dessert istället.


Jag är inte så förtjust i pannacotta egentligen, men denna blev riktigt god. Lagom söt och perfekt att servera med grädde och smulade pepparkakor på toppen. Lite juligt och gott!

Var försiktig när du handskas med kaktusfikon om de fortfarande har sina taggar kvar, de fastnar lätt i huden och sticker rejält. Jag brukar hålla dem med en tång när jag skär av skalet.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 2 kaktusfikon
  • ½ burk kokosmjölk, a 400 gram
  • 1 tsk gelatinpulver
  • 1 msk vatten
  • 2 msk lönnsirap
  • Vispgrädde
  • 8 pepparkakor
Tillagning:

Skala kaktusfikonen och skär sen i bitar. Pressa fruktköttet genom en finmaskig sil, så bara kärnorna blir kvar i silen.

Blanda fruktköttet med kokosmjölk och lönnsirap. Smaka av så du får den sötma du vill ha. Värm gelatinpulver med 1 msk vatten i mikron några sekunder. Blanda sen ihop det med fruktröran. Häll upp i 4 serveringsskålar och ställ i kylen minst 4 timmar.

Vispa grädden och kör pepparkakorna till smulor i en mixer.

När det är dags att servera toppar du pannacottan med vispad grädde och strör på pepparkakssmulorna. Garnera ev. med lite mynta. Klart!

Pannacotta på kaktusfikon

Fler julrecept hittar du HÄR!