En inte allt för söt äppelkompott som passar både som fyllning i en paj eller ihop med en kula glass.
Går utmärkt att frysa och även smaksätta med mer socker eller t.ex. kardemumma om man gillar det.
Jag använder gärna lite syrliga äpplen och kokar dem bara tills de mjuknar något, och inte kokar sönder helt. Koktiden och mängden vatten du behöver tillsätta varierar beroende på äppelsort, så testa dig fram.
Ingredienser till ca ½ liter:
- 5 äpplen, skalade och urkärnade
- 4 msk rårörsocker
- 2 tsk malen kanel
- 1 vaniljstång
- 1 skvätt vatten
Tillagning:
Dela äpplena i bitar. Lägg i en kastrull. Tillsätt socker, kanel, urgröpt vaniljstång (lägg även i stången) och en skvätt vatten.
Koka på medelvärme tills äpplena mjuknar något. Rör runt då och då och häll på mer vatten om det kokar torrt.
När konsistensen är lagom ta av kastrullen från plattan och låt kompotten svalna.
Servera ljummen med en kula glass eller frys in och använd vid senare tillfälle.