Vegetarisk soppa som passar en vardagsmiddag, som en värmande lunch eller som förrätt.
Serveras med fördel ihop med något gott bröd.
Innehåller endast 250 kcal/portion.
Ingredienser till 4 portioner:
- 2 msk olivolja
- 1 lök, hackad
- 700 gram sötpotatis, skalad och skuren i bitar
- 1 liter grönsaksfond eller 2 buljongtärningar
- salt, svartpeppar, cayennepeppar
- ½ dl riven ost
- Färsk basilika, till garnering
Tillagning:
Hetta upp oljan i en stor panna med lock på medelhög värme. Fräs löken i 4-5 minuter, rör om då och då, tills den mjuknat. Tillsätt sötpotatisen och häll i oljan och löken.
Sänk värmen, lägg på locket och låt koka i 10-15 minuter. Rör runt emellanåt.
Häll vatten och buljongtärningar/ fonden och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 15 minuter.
Ta av från värmen och låt svalna. Mixa soppan med en stavmixer tills den är slät.
Smaka av med salt, lite svartpeppar och lite cayennepeppar efter smak.
Värm upp innan servering, strö på riven ost och garnera med färsk basilika.