Bloom in the Park, Malmö

Även om jag själv älskar att laga mat är det oftast ett nöje att gå ut och äta på lokal. Glädjen i att få välja precis den typ av mat och restaurang man är sugen på för tillfället och förväntningarna innan maten kommer in är verkligen något speciellt, tycker jag. Jag gillar egentligen alla typer av restauranger bara maten är vällagad och servicen trevlig och uppmärksam.

Då och då kostar jag på mig att prova olika Michelin-krogar vilket för det mesta är en alldeles speciell restaurangupplevelse. Enda gången jag blivit riktigt missnöjd var på en 1-stjärnig krog i Paris men i övrigt är det ofta värt pengarna både mat- och servicemässigt, även om det kostar en slant.

Mitt senaste besök på en Michelinkrog var på Bloom in the Park i Malmö. Jag har varit där tidigare när Titti Qvarnström var kökschef. Det var hon som, första kvinnliga köksmästare i Sverige, erhöll krogens Michelinstjärna. Titti  har nu slutat som kökschef för att satsa på egna projekt.

Bloom är sig likt när vi kommer dit. Som vanligt får vi inte veta vilken meny som kommer att serveras under kvällen. Här äter man lite” i blindo” och insisterar du inte får du inte veta vad som finns på tallriken förrän du ätit upp.

Den stora skillnaden är Kathrin Baake, som är ny kökschef, och den asiatiska touch hon lägger på maten.  Kathrin som är uppväxt i tyska Kassel är på inget vis ny i Malmös restaurangvärld. Hon har bl.a. varit på stjärnkrogarna Vollmers och Ambiance a Vindåkra tidigare. I Köpenhamn arbetade hon på Geranium. I intervjuer säger hon att hon uppskattar den kreativa frihet som konceptet ”No Menu”på  Bloom innebär, vilket betyder att det inte finns någon förutbestämd meny utan allt bestäms utifrån dagens tillgång på råvaror och kökets humör.

Jag och mitt sällskap går dit en fredagskväll och väljer en 5-rättersmeny, vilket är minimum  på fredagar och lördagar, samt vinpaketet bestående av 5 olika viner och överraskande nog ett litet glas årgångschampagne att starta med till de 5 olika amuse-bouceer som inleder måltiden.

Jag tänker inte avslöja menyn, utan bjuder bara på ett par bilder som smakprov, eftersom det riskerar att förstöra en del av upplevelsen för den som ev. tänker besöka krogen inom snar framtid men kan intyga att allt är mycket gott, vackert och vällagat. Jag vet att en del kritiker tycker att effektsökeriet blir lite väl påtagligt när en servering kommer in med flytande kväve som lägger sig som en duk av dimma över hela bordet – men det funkar på mig!

Servicen är trevlig, engagerad och uppmärksam som sig bör på en restaurang av denna kaliber. Enda lilla missen under kvällen är att jag vid ett tillfälle sitter med ett tomt rödvinsglas mitt i måltiden, fast man får påfyllning, men jag gillade nog vinet för mycket…! Ja, jag har höga krav när jag går ut och äter och kraven stiger också med standarden på stället. Trevligt att köksmästaren under kvällen kommer ut i matsalen och tar sig tid att stanna till vid varje bord en liten stund vilket inte är helt ovanligt men långt ifrån standard på alla finkrogar. Vid vårt besök var dessutom en av kvällens vinproducenter på plats för att berätta lite om sin produktion för den som önskade.

Trots att rätterna kommer in i strid ström, med endast en liten paus inför varmrätten, tar vårt besök cirka 3 ½ timme. Men tiden går fort när man har trevligt och det har vi på Bloom. Gott, trevligt och en kväll att minnas. Innan vi lämnar stället får vi med oss en kod som vi kan logga in med på krogens hemsida där hela menyn och vinvalet avslöjas, så njutningen förlängs och följer med hem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.