Hummerpremiär på Marstrand

Årets hummerpremiär är alltid en högtid för mig oavsett om man köper hummer och njuter hemma eller åker iväg någonstans. Vill man dessutom vara med på hummerfiske gäller det att vara ute i god tid – mycket god tid!

Vid premiären 2017 var vi några stycken som hade tänkt åka till Väderöarnas Värdshus och vara med på både fiske, kokning och sedan middag på härligheten. Vi trodde vi var ute i god tid, flera månader i förväg, men det var redan då fullbokat.
Som tur är har vi goda vänner som har hus på Marstrand och blev ditbjudna istället. De lyckades få ett trevligt bord på Johans Krog som endast vid två tillfällen i år serverar en helt underbar hummermeny.

Men innan vi kommer dit möter vår värd upp oss i hamnen när vi anländer, med sin flakmoppe (då privatbilar inte är tillåtna på ön), och lastar på både oss och vårt bagage för färd uppför backarna till deras hus.

Där möts vi av god champagne och lunch samt ett gott rött vin odlat i vulkanisk jord på Sicilien -Alta Mora.

Solen skiner men det blåser ganska kraftigt ute på ön och jag blir plötsligt ganska tacksam över att slippa åka båt över till Väderöarna och därifrån ut på hårt vatten för att ta upp tinor.

När vi anländer till krogen blir vi väl mottagna och får snabbt vårt bord. Hummermenyn kan kompletteras med en vinmeny så det väljer vi.

Rätterna är vällagade och servicen kvick och trevlig. Vinvalen är väl avvägda och spännande. Vendange Tardiven är dessutom från utmärkta vinhuset Wolfberger i Alsace som jag besökt många gånger. Man känner sig helt enkelt ompysslad och hemma.

Marstrand har olika bra alternativ om man nu inte har vänner att övernatta hos. Dessutom är det ganska skönt att komma dit lite ”offseason” när både trängseln och priserna på ön är något lägre.

Nästa år hoppas jag på lugnare vatten vid hummerpremiären. För nog borde man väl uppleva själva fisket också. Men det blir till att vara ute i god tid!!!