Monza, Mat och Vin

Ska erkänna att jag inte är någon stor sportfantast, så det var verkligen ingen självklarhet att boka en resa till Milano för att se Formula1 på Monza. Men som gammal ryttare var det kanske hästkrafterna som drog. Sen tänkte jag, vad kan gå fel – Milano ett av Italiens modemecka, Italien är definitivt varmare än här hemma vid denna årstid och så naturligtvis all god mat och dryck som detta land har att bjuda på! Jag tänkte rätt. Resan infriade mina förväntningar och mer därtill.

Var lite osäker på om det var bäst att boka allt själv eller att ta en paketresa där allt var inkluderat. Jag valde det senare alternativet vilket också skulle visa sig vara helt rätt! Det finns ju en uppsjö av reseföretag som säljer den här typen av sportresor så det var inte lätt att välja mellan dem men jag är mycket nöjd med mitt val.

Vi startade vår resa på fredagen och flög från Kastrup till Milano där vi landade redan halv elva på förmiddagen. På flygplatsen mötte representant för reseföretaget upp, som delade ut program för hela vår vistelse, och ganska snart avgick vår buss till hotellet. Trots att vi anlände tidigt kunde vi checka in och få våra rum direkt. Hotellets läge var bra och låg centralt vid Corso Como, var 4-stjärnigt men jag tycker nog det var mer som ett lite slitet 3-stjärnigt hotell. Personalen var dock mycket serviceminded och det fanns kuddmeny!

Resten av fredagen var det fria aktiviteter som gällde och eftersom vi varit uppe tidigt och inte fått så mycket frukost i oss var det lunch som gällde. Det finns många restauranger att välja mellan i Milano, men med lite research innan är det ganska lätt att undvika de värsta turistfällorna. ”Pizzeria di Porta Giribaldi” visar sig vara ett bra val nära hotellet och där kom vi, under vår vistelse, äta 2 luncher samt en middag.

Efter lunch en promenad för att reka omgivningarna sen till hotellet för att packa upp och göra sig klar för kvällen. Planen var att äta middag på en liten restaurang med bara 8 bord ca 20 minuters gångväg från hotellet men den visade sig vara sommarstängd. Hittade en trevlig bistro med stor uteservering där vi tog en drink och fick tips om en annan restaurang där vi senare åt en god middag. Mätta, trötta och nöjda promenerar vi tillbaks till hotellet för att sova. På baren bredvid hotellet sitter många av våra medresenärer och festar men vi väljer att stå över.

På lördagen avgår bussen ut till Monzabanan kl 09.00. Men eftersom jag varken är någon egentlig racerfantast och det bara är kvalen som går bestämmer jag mig för att stanna kvar i Milano och ägna dagen åt shopping. Än en gång visar det sig att jag valt rätt. I Monza öser regnet ner hela dagen och alla lopp blir uppskjutna och endast något lopp genomförs på eftermiddagen.

Min dag däremot är bara lite småregnig så jag klarar mig runt bra med ett paraply. Taxi är dyrt i Milano men metron är både säker och billig. Tar mig in till Duomo di Milano där det finns många fina butiker i området. Jag börjar med att besöka matpalatset ”Peck” med adress Via Spadari 9. Här hittar man delikatesser av alla de slag och i källaren har de en imponerande vinbutik med dyra men exklusiva viner. Köper med mig några olika olivoljor och beger mig till en annan vinhandel på Piazza del Duomo 22; ”Signorvino”, en ganska liten med välsorterad vinbutik där man även kan sitta vid en liten bardisk och dricka en del av vinerna glasvis innan man bestämmer sig. Jag hittar ett orange vin från gränsstaden Gorizia och 2 flaskor prosecco. Strosar runt lite och tar sen metron tillbaks till hotellet för att lasta av mig alla varor. Går ner till pizzerian på Corso Como igen, tar ett glas vin, en pizzabit och njuter av den italienska pulsen.

Det finns många fina och roliga butiker i Milano dessutom stänger de ganska sent på kvällen även på helgerna, men prisläget är ganska högt.

Till kvällen hittar vi ännu en riktig restaurangpärla som också ligger på bekvämt gångavstånd från hotellet, ”Osteria Brunello” på Corso Giribaldi 117. Hade bett hotellet boka ett bord åt oss men när vi kom dit har de nog missat det men vi har tur som ändå får plats vid ett s.k. ”social table” som rymde 14 eller 16 personer vilket visar sig vara riktigt trevligt om gillar att få kontakt med andra gäster.

Väl tillbaka vid hotellet sitter många från ”vår” grupp i baren bredvid även denna kväll men vi ska upp tidigt och är trötta.

Efter frukost söndag morgon kl. 08.30 kommer 2 stora bussar och hämtar oss alla för att köra ut till Autodromo Nazionale di Monza. Jag är inte ensam kvinna i gruppen men männen dominerar helt klart sällskapet och stämningen i bussen är ”grabbig” men vänlig. Vår flitiga reseledare skiftar, under resans gång, mellan bussarna för att ge oss alla den info vi behöver. När vi kommer fram får vi gå en bra bit för att komma till våra platser.

Monza, Mat och Vin

Det är ganska trångt men så är det också drygt 100 000 personer som kommer till banan en dag som denna. Dagen börjar med GP3 och avslutas med F1 Grand Prix. Vi får riktigt bra platser vid Curva Parabolica, ljudnivån är öronbedövande och det luktar bränt gummi men stämningen är på topp och solen skiner hela dagen! Det är verkligen fantaster som går och ser på F1, de flesta har supporterkläder från topp till tå. Det är mycket pengar i rullning runt loppet, det säljs mängder med öl, mat och reklamartiklar på området. Man kan även köpa sig 2 varv på banan i en av de 2-sitsiga F1-bilarna som vår guide trodde kostade runt 2-300 000:- sek.

Hur snabbt Formel1-bilarna går är svårt att föreställa sig när man ser det hela på TV men undan går det. Monzabanan är känd för att ha den snabbaste F1-banan och där har även den högsta genomsnittshastigheten på hela 255,9 km/tim uppmätts.

Det finns många sidor på Internet där man kan söka mer fakta om banan och tävlingarna. Men en lite udda sak är att nummer 13 på en F1- bil aldrig har förekommit förrän Pastor Maldonado år 2014 frivilligt valde det numret. Många menar att han nog borde hållit sig borta från otursnumret med tanke på det stora antalet kraschar han var inblandad i.

Efter alla loppen är klara blir det lite kaosartat när alla besökare samtidigt ska ta sig från arenan men vi lyckas ta oss helskodda till vår buss och kommer så småningom fram till vårt hotell igen. En snabb visit på rummet och sen till ”vår” pizzeria i närheten, där 90 % av gästerna är italienare, och aldrig har väl en enkel pasta med tomater och basilika smakat bättre!

Måndag morgon blir vi hämtade för att åter ta oss till Kastrup och därifrån hem. Om man är det minsta intresserad av motorsport kan jag verkligen rekommendera en resa som denna. Är man inte det så bjöd Milano annars på mycket god mat, vin och bra shopping!