Champagnesorbet

Välj att servera denna antingen som en god dessert med några goda bär till. Eller som en uppfriskande mellanrätt. Perfekt efter en smakrik förrätt för att neutralisera smaklökarna innan varmrätten serveras.


En riktigt festlig dessert som kan göras flera dagar innan den ska serveras. Man kan välja att göra den på mousserande vin också men jag tycker det är godare med champagne och det går bara åt 3 dl till ca 8 dl färdig sorbet. Det finns ju småflaskor champagne att köpa om man inte vill öppna en hel flaska. Som variation kan man även göra denna med roséchampagne, då får den en lätt rosa färg.

Man kan välja att göra denna i en glassmaskin, vilket jag tycker ger bäst resultat. Men det går även utan.

Jag har inte angett hur många personer receptet räcker till för det beror på hur mycket man vill servera. Jag tycker det är fullt tillräckligt med bara en kula efter en bastant middag. Då räcker receptet till 6-8 personer.

Ingredienser:
  • 250 gram strösocker
  • 3 dl champagne
  • 5 dl vatten
  • 2 citroner, pressade
  • 1 äggvita
Tillagning:

Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt sjuda ca 10 minuter under omrörning tills sockret är helt upplöst. Ställ åt sidan för att svalna.
När det svalnat helt blandar man i champagnen och citronsaften. Vispa äggvitan styv och blanda i även den.

Häll i en glassmaskin och kör så länge det behövs, brukar ta mellan 20-40 minuter. Ställ sen in i frysen tills det är dags att servera.

Alternativt sätter man in bunken i frysen och rör runt ungefär varannan timme tills allt är fruset.

Servera i ett festligt glas med något bär på toppen!

Champagnesorbet