När jag ska ha gäster väljer jag gärna en meny där en hel del av maten kan förberedas dagen innan, så jag slipper stressa samma dag som bjudningen är. Är man dessutom många är denna dessert både god, smidig och vacker att se på. Gör den färdig dagen innan och garnera strax innan servering.
Ingredienser till 12 bitar:
- 200 gram digestivekex
- 75 gram smör, smält
- 100 gram vit choklad
- 400 gram Philadelphiaost
- 250 gram kesella 10%
- 1 dl strösocker
- 3 ägg
- 2 dl crème fraiche
- ½ vaniljstång
- Färska fikon, jordgubbar, ätliga blommor, kanderade violer eller vad du själv föredrar till dekorering
Tillagning:
Värm ugnen till 175 grader. Smula kexen och blanda med det smälta smöret. Packa smulorna i en springform som är 24 cm. Grädda ca 10 minuter, ta ut den och sänk värmen till 150 grader.
Smält den vita chokladen under omrörning över vattenbad. Vispa samman philadelphiaost, kesella och socker. Rör ner chokladen och äggen. Häll smeten i formen och grädda 30 minuter mitt i ugnen. Ta ut, låt den svalna och ställ sen in den övertäckt i kylen.
När det är dags att servera så rör ihop crème fraiche med frön från vaniljstången och bred blandningen över kakan. Garnera med t.ex. klyftor av fikon och kanderad viol.