Färsk ananas med sojakolasås och ingefärsgrädde

En kul och god dessert som jag åt på en tillställning Kikkoman och ”Ta fram det bästa” bjöd in till. Receptet är Jennie Walldéns och de olika delarna i receptet räcker till olika många personer men går ju lätt att räkna om. Vi blev serverade var sin ananasring som vi sen fick garnera själva med de olika tillbehören och lite olika sorters strössel.

Ingredienser:
  • 1 skiva färsk ananas/person

Sojakolasås:

(En stor sats som räcker till flera användningar)

  • 1,5 dl strösocker
  • 50 smör i tärningar
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 1,5 tsk Kikkoman soja
  • Röd shisokrasse eller myntablad till garnityr
Tillagning:

1. I en tjockbottnad kastrull, smält 1,25 dl socker tills det blir bärnstensfärgat och klumpfritt.
2. Dra bort från plattan och vispa i smöret. Rör försiktigt så det inte skvätter – det är varmt!
3. Tillsätt grädde och soja och rör ihop till en härlig kolasås.
4. Låt få ett sist snabbt uppkok och låt svalna.

Ingefärsgrädde:

4 portioner:

  • 30 g färsk ingefära
  • 2dl grädde
Tillagning:

Riv ingefära fint på en tallrik. Pressa ur saften ur ingefäran – antingen med händerna eller med en tesil. Vispa grädden. Rör ner ingefärssaften i grädden.
Personligen gillade jag inte riktigt smaken på grädden till denna dessert, så nästa gång serverar jag naturell vispad grädde istället!

Servera kolasåsen och grädden på ananasen och garnera med lite olika strössel. Klart att servera, gärna tillsammans med friterade ponzumunkar.