Japansk afton med Kikkoman

Soja – en smakförstärkare både i och till maten! Men hur ofta reflekterar man egentligen över hur den smakar? Den står ju där på bordet, alltid på asiatiska krogar ibland också på andra ställen, och jag häller den gärna på riset och tycker ofta det är gott. Alltid i en gräddsås för att det tillför god smak och i olika gryträtter.

Men visst är det skillnad på soja och soja! Dels finns det soja av både bättre och sämre kvalitet, dels finns olika sorter som smakar helt olika. Det har jag inte funderat på så mycket tidigare.


För ett tag sedan var jag med på en ”cookalong” som Kikkoman och ”Ta fram det bästa” bjöd in till under ledning av Jennie Walldén. En riktigt kul och lärorik kväll som bjöd på mycket inspiration och god mat. Receptlänkar till allt det vi lagade och åt hittar du längre ner. Längst ner hittar du också en ett videoklipp från delar av kvällen!

Kvällen inleddes med en välkomstdrink bestående av Ginger beer spetsad med Yuzu, som är en citrusfrukt som kommer från Östasien. Till det serverades tilltugg i form av rättika marinerad i Ponzu, som är en citruskryddad soja samt rischips. Supergott och riktigt fräscha smaker.

Sen blev det en sojaprovning där vi testade 4 olika sojasorter alla från Kikkoman. Hur provar man soja då? Jo, precis som man provar vin. Man tittar på färgen, doftar och smakar sen en liten klunk. Jag trodde att det skulle smaka ganska illa att dricka soja, men det gjorde det inte alls. Ett kul alternativ till vinprovning någon gång då och då!

Alla sorterna vi provade finns att hitta i välsorterade butiker. Det som slog mig mest var hur olika salta de var och att de också var väldigt olika i smak och därför passar till olika saker.

Originalsojan som är den som ofta finns på asiatiska krogar innehåller 16,9% salt medan Sushi och Sashimisojan, som också var den fylligaste, bara innehåller 13% salt. Ponzu sojan visade sig passa perfekt ihop med lite olja som en god salladsdressing. Supersmidigt! Vi provade även en sushivinäger med en så låg syrahalt som 3% vilket gör den väldigt behaglig.

Efter provningen blev vi indelade i grupper om 4-5 personer. Nu var det dags att laga kvällen måltid.

Varje grupp fick en egen station i köket, på PS Matsal där vi var, och några olika recept. Vår grupp fick ansvar för buljongen, riset samt sesamsåsen. Riktigt kul att laga mat ihop med så många matintresserade personer.

Fanns det några frågor angående tillagning, smaker eller annat fanns Jennie där och guidade oss!

Japansk afton med Kikkoman

När allt var färdiglagat och innan vi satte oss till bords passade vi på att fotografera allt. Ganska kul syn att se ett 20-tal personer stå på stolar, vika sig dubbla osv. i jakten på den perfekta bilden!

Shabu Shabu är en maträtt som tillagas vid bordet över öppen eld i den buljong vi hade tillagat.

Japansk afton med Kikkoman

Man börjar med att lägga ner en massa olika goda grönsaker, tofu och svamp i buljongen, som sedan äts tillsammans med två olika dipsåser och ris. När det är uppätet läggs supertunna skivor av entrecote i en mycket kort stund och äts med samma tillbehör. Ni kan ju själv tänka er smaken på buljongen vid detta laget. Riktigt smakrik och fyllig! Till sist lägger man i Udon-nudlar som avnjuts tillsammans med kvarvarande buljong. Allt smakade fantastisk och detta tycker jag är ett supertrevligt sätt att äta ihop. Alla blir sysselsatta, men äter inte för fort och det smakar ljuvligt.

Det är inte helt lätt att hitta vin till den här typen av mat, jag drack rött vin till och fick serverat Roodeberg från Sydafrika, vilket passade riktigt bra.

Efter varmrätten var det dags för dessert. En grupp hade förberett friterade munkar smaksatta med Ponzu, ananasringar och en riktigt god sojakolasås som stod uppdukad runt ett högt bord där det också fanns en massa olika sorters strössel.

Nu var det dags att dekorera sin ananasring. Det blev inte så vackert kanske, men kul hade vi och gott var det. En kopp japanskt grönt te avslutade en mycket trevlig, god och lärorik kväll!

Vintips: Roodeberg