Saffransbiskvi

Jag använder saffran mest i matlagning faktiskt. Men så här i jultider tycker jag det är riktigt gott med saffran i bakverk. Receptet nedan är från ett gammalt nummer av tidningen Buffé. Det är lite pyssligt att göra, men inte svårt. När det blir kyligare ute tycker jag det är ganska mysigt att pyssla länge i köket!


Här kommer en riktigt julig variant på en biskvi fylld med saffranskräm. Jättegod och mäktig så det förslår. Perfekt när man blir många eftersom de flesta bara orkar en liten bit.

Ingredienser:

Brownie:

  • 110 gram smör
  • 50 gram mörk choklad
  • 1,2 dl kakao
  • 3 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl chokladknappar

Fyllning:

  • 1,2 dl färskpressad apelsinjuice
  • 2 påsar saffran (1 gram)
  • 250 gram smör, rumstempererat
  • 1 1/4 dl florsocker

Topping:

  • 165 gram mörk choklad
  • 25 gram smör
  • 1 msk vispgrädde

Tillagning:

Brownie: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form 20×25 cm med bakplåtspapper ända upp till kanten. Smält smör och choklad i en kastrull under omrörning. Se till att det blir ordentligt blandat och tillsätt sen de övriga ingredienserna. Sist i med chokladknopparna. Tryck ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen 10-15 minuter. Låt svalna helt.

Fyllning: Blanda juice och saffran i en skål, låt stå i 30 minuter. Vispa det rumsvarma smöret med florsockret, tillsätt saffransblandningen, lite i taget, och vispa så det blir en jämn fluffig smet. Bred blandningen över brownien och ställ in i kylen.

Topping: Hacka och värm chokladen med smöret och grädden under omrörning tills allt har smält samman. Bred den över biskvilagret, lägg plast över och ställ i kylen för att stelna.

Vid servering kan du antingen skära upp den i bitar eller servera som en tårta och låta var och en ta så stor bit den önskar. En klick vispad grädde och inlagda körsbär passar perfekt till.

Saffransbiskvi

Saffransbiskvi