Igår fick jag en helt underbar bukett blommor av en väninna. Tusen tack! Det är en chrysantemum med det passande namnet; Pasta Carbonara – helt underbart!
En helt ny sort tydligen, visst är den vacker?!!
Färska fikon kokta i konjak eller brandy med len vaniljkesella och smulade digestivekex. Lite som en uppochnervänd cheesecake. Jag hade Metaxa hemma och använde det, men man kan ju ta vilken konjak, brandy eller armagnac som helst. Fikonen kokas med fördel ett par dagar innan de ska ätas och förvaras sen i kylen.
Ingredienser till 4 portioner:
- 12 färska små fikon eller 8 stora
- 2 dl konjak eller brandy
- 1 dl muscovadosocker
- ½ vaniljstång
- 1 burk kesella vanilj, 250 gram
- 4 digestivekex
Tillagning:
Tvätta och halvera fikonen. Skrapa ur vaniljsången och lägg den och skrapet i en kastrull, häll på konjak/brandy och socker. Låt koka upp och lägg i fikonen. Låt puttra 5-10 minuter, beroende på hur mogna fikonen är, tills fikonen är riktigt mjuka men inte sönderkokta. Låt svalna och förvara i kylen tillsammans med vaniljstången.
Kör digestivekexen till smulor i en mixer eller mortel. Lägg fikon och en del av spadet i fina dessertglas, lägg på en rejäl klick vaniljkesella och strö på kexsmulorna. Garnera ev. med ett myntablad.